Αστυπαλαια
Η Αστυπάλαια, το νησί σχήματος πεταλούδας που βρίσκεται ακριβώς εκεί που τα Δωδεκάνησα
συναντούν τις Κυκλάδες, με τις γαλαζοπράσινες θάλασσες, τα κρυστάλλινα νερά και τις όμορφες
παραλίες, είναι για κάθε επισκέπτη μια μοναδική ανακάλυψη.
Πόλη: 200 μέτρα
Αεροδρόμιο: 9χλμ
Λιμάνι: 6χλμ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Αν ενδιαφέρεστε για κράτησεις εισιτηρίων, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας και σύντομα λάβετε απάντηση μας σχετικά με τη διαθεσιμότητα και το κόστος εισιτηρίων σας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα BOOKFERRY
Αστυπαλαια ή Χωρα
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, χτισμένη σε λόφο που εισχωρεί στη θάλασσα σχηματίζοντας δυο όρμους: το λιμάνι – Πέρα Γιαλό- και τον όρμο Λιβάδια. Στην κορυφή δεσπόζει το Κάστρο με τη σκούρα ντόπια πέτρα, από όπου ξεπροβάλλουν οι κατάλευκοι τρούλοι της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Γύρω του κατάλευκα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα και ξύλινα κάγκελα στα μπαλκόνια. Ανάμεσά τους, εκκλησίες και θολωτά εκκλησάκια. Στον αυχένα του λόφου, οκτώ ανεμόμυλοι, ξεχωριστό στολίδι της Χώρας. Πιο πέρα βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο και λίγο πιο πάνω το Δημαρχείο, από όπου ξεκινούν οι δυο βασικοί δρόμοι που φτάνουν μέχρι το Κάστρο. Ο καθένας οδηγεί σε μια ονομαστή εκκλησία, τη Μονή της Παναγιάς της Πορταϊτισσας προς τη πλευρά του Λιβαδιού και τη Μεγάλη Παναγιά προς την πλευρά του Πέρα Γιαλού.
Περα Γιαλος
Η περιοχή του Πέρα Γιαλού βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας που για πολλά χρόνια υπήρξε το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Σήμερα αποτελεί ένα πολύ όμορφο μέρος για διαμονή, ιδιαιτέρως για τους επισκέπτες που διαθέτουν σκάφος, καθώς διαθέτει μια ολοκαίνουργια και υπερσύχρονη μαρίνα.
Αναληψη ή Μαλτεζανα
Παραθαλάσσιο χωριό με ωραία αμμουδιά που βρίσκεται απλωμένο σε μικρή κοιλάδα στο Έξω Νησί. Το δεύτερο όνομα Μαλτεζάνα, παραπέμπει στους πειρατές που αλώνιζαν στο Αιγαίο και έβρισκαν καταφύγιο στους κλειστούς όρμους του νησιού. Ο παραθεριστικός οικισμός αγκαλιάζει τον όρμο με τον μακρύ μόλο, όπου αράζουν τα ψαροκάικα και φτάνει μέχρι τα περιβόλια και τα αμπέλια. Από εδώ εκδρομικά σκάφη σας μεταφέρουν σε παραλίες του νησιού και στα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτη, Σύρνα και Κουνούποι.
Λιβαδι
Παραθαλάσσιος οικισμός, απλωμένος σε εύφορη κοιλάδα, στο μυχό του ομώνυμου όρμου, το Λιβάδι είναι ο ανθισμένος κήπος του νησιού. Τα περιβόλια με τις μανταρινιές, τις πορτοκαλιές και τα αμπέλια αλλά και τα σπίτια πνιγμένα στα λουλούδια, απλώνονται σε όλο το πλάτος και το μήκος της ρεματιάς, η οποία καταλήγει σε μια όμορφη παραλία.
Βαθυ
Είναι ένας πολύ κλειστός όρμος (περίπου 50μ.), που μοιάζει περισσότερο με λιμνοθάλασσα. Το Βαθύ έχει δυο μικρούς οικισμούς: το Έξω Βαθύ, που βρίσκεται στην είσοδο του όρμου και έχει μικρή σκάλα όπου δένουν τα καΐκια και το Μέσα Βαθύ, που είναι στο μυχό του κόλπου, με χωράφια, λίγα δέντρα και αμπέλια. Στο Βαθύ μπορεί να φτάσει ο επισκέπτης οδικώς διασχίζοντας βατό χωματόδρομο ή με βάρκα που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από το κόλπο του Βαϊ.
Παραλιες
Λειβάδι (οργανωμένη): Νότια, 1.5 χιλ. από τη χώρα (Περιοχή Λιβάδι). Η παραλία συνδιάζει άμμο και βότσαλο. Κατα μήκος της παραλίας υπάρχουν εσταιτόρια, καφετέριες και τουριστικά μαγαζιά.
Πέρα Γιαλός (οργανωμένη): Νοτιοανατολικά, 500μ από τη Χώρα (Περιοχή Πέρα Γιαλός). Αμφιθεατρικά της παραλίας υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια.
Άγιος Βασίλης: Νότια, 1.7 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή Λιβάδι)
Τζανάκι: Νοτιοανατολικά, 2 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή Τζανάκι)
Πάππου: Νοτιοανατολικά, 4 χιλ. από τη χώρα (Περιοχή Πάππου)
Άγιος Κωνσταντίνος (οργανωμένη): Νοτιοανατολικά, 6 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή Αγ.Κωνσταντίνου)
Βάτσες (οργανωμένη): Νότια, 7 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή Βάτσες)
Καμινάκια (οργανωμένη): Νότια, 12 χιλ. από τη χώρα (Περιοχή Βάτσες)
Άγιος Γιάννης: Νοτιοδυτικά, 8 χιλ. από τη Χώρα. Πρόσβαση με σκάφος ή 2 ώρες κατάβαση.
Άγιος Ιωάννης ο Ρίχτης: Νότια, Πρόσβαση με σκάφος.
Η παραλία του Camping: Νοτιοανατολικά, 2 χιλ. από τη Χώρα (περιοχή 1ο Μαρμάρι)
3ο Μαρμάρι: Νότια, 2.8 χιλ. (Περιοχή 3ο Μαρμάρι)
Διαπόρια: Νότια, 3 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή 3ο Μαρμάρι)
Μικρό Στενό: Νότια, 6 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή Στενό)
Μεγάλο Στενό (οργανωμένη): Νότια , 6.3 χιλ. από τη Χώρα(Περιοχή Στενό)
Πλάκες: Νότια, 7.5 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή Πλάκες)
Μπλέ Λιμανάκι: Νότια, 9 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή Μαλτεζάνα)
Παραλία της Ματλεζάνας (οργανωμένη): Νότια, 9 χιλ. από τη Χώρα (Περιοχή Μαλτεζάνα)
Σχοινώντας (οργανωμένη) : Νότια , 9.5 χιλ. από τη Χώρα ( Περιοχή Μαλτεζάνα )
Καρέκλι : Νότια , 9.2 χιλ. από τη Χώρα ( Περιοχή Καρέκλι )
Αγριλίδη : Νότια , 11.3 χιλ. από τη Χώρα ( Περιοχή Αγριλίδι )
Ψιλή Άμμος : Βόρεια , 12 χιλ. από τη Χώρα ( Περιοχή Μαλτεζάνα )
Πάνορμος : Βόρεια , 14 χιλ. από τη Χώρα ( Περιοχή Πάνορμος )
Κουτσομίτης : Νησάκι στη μέση του Αιγαίου (πρόσβαση μόνο με σκάφος ή εκδρομικό Καΐκι)
Κουνούπες : Νησάκι στη μέση του Αιγαίου (πρόσβαση μόνο με σκάφος ή εκδρομικό Καΐκι)
Η Αστυπάλαια διαθέτει και άλλες αμέτρητες παραλίες οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος.
Υπαρχει η δυνατοτητα να ενοικιασετε ιδιωτικο ταχυπλοο ή να ταξιδεψετε με εκδρομικο καραβακι.
Ιδιωτικό ταχύπλοο μπορείτε να ενοικιάσετε από την παραλία του Λιβαδιού
Εκδρομικό καραβάκι μπορείτε να πάρετε από την περιοχή το λιμανάκι του Πέρα Γιαλού και από το λιμανάκι της Μαλτεζάνας.
Περιπατος στα σοκακια του παραδοσιακου οικισμου
Ίσως είναι ομορφότερη και παράλληλα η συντομότερη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού. Ένας περίπατος είναι αρκετός για να ανακαλύψετε την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της Αστυπάλαιας αλλά και απολαύσετε τη μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο.
Μονοημερη εκδρομη στα Νησακια Κουτσομυτη και Κουνουπες
Για να προσεγγίσετε αυτά τα 2 νησάκια θα πρέπει να ενοικιάσετε ιδιωτικό σκάφος ή να πάτε με το εκδρομικό καραβάκι.
Προσέγγιση με ιδιωτικό σκάφος: Θα χρειαστεί να πάτε στη παραλία του Λιβαδιού και να ενοικιάσετε το ιδιωτικό σκάφος. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ενοικιαστή και χρησιμοποιώντας τo GPS του ταχυπλόου θα μεταβείτε σε περίπου 20 λεπτά στα νησάκια.
Προσέγγιση με εκδρομικό καΐκι: εδώ το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε στο λιμανάκι του Πέρα Γιαλού ή της Μαλτεζάνας την ώρα που θα σας έχει υποδείξει ο Καπετάνιος.
Κουτσομύτης: είναι ένα σύμπλεγμα 2 νησιών, με πράσινα νερά σαν και αυτά της πισίνας. Μια μαγική εικόνα. Μπορείτε να μεταβείτε από το ένα νησί στο άλλο κολυμπώντας.
Κουνούπες: είναι ένα αρκετά μεγάλο νησί με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που προκαλεί μοναδικό θέαμα. Το νησί αποτελείται από 2 μέρη τα οποία παραμένουν ενωμένα μεταξύ τους εξαιτίας μιας λεπτής λωρίδας από βότσαλα και άμμο. Αυτή η φυσική παραλία βρέχετε και από τα ανατολικά και από τα δυτικά.
Από τα ανατολικά σχηματίζεται ένα μεγάλος και βαθύς κόλπος με καταγάλανα νερά, και από τα δυτικά επικοινωνεί με την ανοιχτή θάλασσα. Απολαύστε το…
Η παραλια του Αγιου Ιωαννη
Ξεκινάμε από την χώρα με μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή και με τα πόδια (για τους λάτρεις της πεζοπορίας) κατευθυνόμενοι βορειοδυτικά του νησιού με πρώτη στάση το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη το οποίο απέχει από τη χώρα 8 χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το μοναστήρι, έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφίσουμε παλιά πέτρινα σπίτια, μνημεία και μαντριά στα οποία εκτρέφονται διάφορα ζώα. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τοπικά παρθένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη ζεστή φιλοξενία των γεωργών. Συνεχίζοντας τη διαδρομή, θα σας δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να απολαύσετε τη πανοραμική θέα που σας προσφέρει το υψόμετρο στο οποίο θα βρίσκετε. Επίσης, θα μείνετε έκπληκτοι όταν από τη κορυφή του βουνού θα μπορείτε να δείτε την Αστυπάλαια περιτριγυρισμένη από τη θάλασσα. Φτάνοντας στο μοναστήρι, αναγκαστικά θα πρέπει να εγκαταλείψτε το αυτοκίνητο η τη μοτοσυκλέτα σας. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η κατάβαση για τη παραλία. Η διαδρομή από το μοναστήρι μέχρι τη παραλία θα διαρκέσει 2 ώρες. Στη μέση της διαδρομής υπάρχει ένας μικρός καταρράκτης (ο περίφημος καταρράκτης του Αγ. Ιωάννου) του οποίου τα νερά λιμνάζουν σε μία φυσική πισίνα που έχουν σχηματίσει τα βράχια του βουνού. Κάνοντας μια δροσερή βουτιά θα πάρετε δυνάμεις για τη τελική διαδρομή, τη παραλία. Καλό μπάνιο…
Σπηλια του Νεγρου
Η σπηλιά του Νέγρου βρίσκεται στις Βάτσες, στο Δυτικό τμήμα της νήσου της Αστυπάλαιας και έχει συνδεθεί σύμφωνα με την παράδοση με διάφορους μύθους για πειρατές και θησαυρούς. Σύμφωνα λοιπόν με τον επικρατέστερο μύθο, οφείλει το όνομά της σε έναν πειρατή από το Βαθύ Σάμου ο οποίος έδρασε στο Αιγαίο και κάποτε κατέφυγε εκεί πιθανόν για να κρύψει κάποιο θησαυρό. Η ιστορία αυτή έχει καταγραφεί και σε βιβλίο με τίτλο «Γεώργιος Νέγρος – Ο τίγρης του Αιγαίου» στο οποίο παρατίθενται πηγές και έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν και στηρίζουν την ύπαρξη του προσώπου αυτού. Το σπήλαιο διαθέτει μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ χρησιμοποιείτο ως εκκλησία από χριστιανούς που κατέφευγαν εκεί για να προσευχηθούν και να κρυφθούν κατά την περίοδο των διωγμών τους. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι μετάβασης στο σπήλαιο, είτε με καΐκια που ξεκινούν από τη Χώρα ή την Ανάληψη μέχρι την παραλία των Βατσών, είτε με αυτοκίνητο και στη συνέχεια πεζοπορία για περίπου 45 λεπτά. Προσοχή στην είσοδο του σπηλαίου γιατί είναι δυσπρόσιτη.
Το νησί έχει καταφέρει να παραμείνει σχετικά παρθένο και να μην θυσιαστεί στην ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, παρέχοντας αξέχαστες διακοπές δίπλα στη φύση, με σεβασμό προς αυτήν και με πολλαπλές επιλογές ψυχαγωγίας και εξερεύνησής της.
Τώρα πια η Αστυπάλαια έχει το δικό της πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο, το δικό της δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών και δύο σπήλαια χαρτογραφημένα και φωτογραφημένα. Και όλα αυτά πλάι στα πλούσια ιστορικά μνημεία. Όσοι τώρα πια επισκεφθούν την Αστυπάλαια, ιδιαίτερα άνοιξη και φθινόπωρο, είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσουν.
Πεζοπορια
Η πραγματοποίηση ενός οδοιπορικού στην Αστυπάλαια είναι ο ιδανικός τρόπος, για να εξερευνήσετε την καρδιά αυτού του συναρπαστικού νησιού.Περπατήστε στα χαραγμένα και με σήμανση μονοπάτια ή στις πλαγιές των βουνών. Στην Αστυπάλαια σας δίνεται η δυνατότητα να περπατήσετε και να ανακαλύψετε τις αρχαίες πορείες της μυθολογίας και της ιστορίας. Κάθε εποχή του χρόνου έχει διαφορετικά χρώματα και ενδιαφέροντα.
Αναρριχηση
Εάν σας αρέσει η περιπέτεια, τότε σίγουρα επιθυμείτε να αναζωογονηθείτε μέσω ενεργών διακοπών και διάφορων υπαίθριων δραστηριοτήτων. Το αναρριχητικό πεδίο “φτερά” είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια (λόγω του ανάγλυφου της περιοχής) και έχουν χαραχθεί 20 διαδρομές, εξοπλισμένες με ανοξείδωτα βύσματα Μ10 και με ρελέ στο τέλος τους. Ο βράχος είναι ασβεστολιθικός και σε γενικές γραμμές αρκετά καλός. Το πεδίο είναι εύκολα προσβάσιμο από τη Χώρα (20 λεπτά με το αυτοκίνητο σε καλό χωματόδρομο).
Ορειβασια
Με την ορειβασία στην Αστυπάλαια επιτυγχάνεται ένας εξαιρετικός συνδυασμός διακοπών και αυτής της μοναδικής δραστηριότητας διασκέδασης, που στηρίζεται στο πνεύμα και την αυτοπεποίθηση της ομάδας πάνω στους βράχους των βουνών. Απότομοι βράχοι κατα μήκος των παραλιών και όμορφες τραβέρσες πάνω από τα νερά του Αιγαίου θα σας συναρπάσουν.
Σπηλαιολογικος Τουρισμος
Τα σπήλαια της Αστυπάλαις είναι ξεχωριστά για το μέγεθος του νησιού και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, προσφέροντας μία ευχάριστη εμπειρία, καθώς και ένα διάλειμμα από τη συνηθισμένη μορφή διακοπών στο νησί.
Mountain Biking
Εξαιρετικές διαδρομές για όλους, από τον αρχάριο μέχρι τον προχωρημένο αναβάτη που θα απολάυσουν τα τοπία και τις μυρωδιές της επαρχίας του νησιού.
Θαλασσια Sport
Στη παραλία του Λιβαδιού μπορεί κανείς να ενοικιάσει ιδιωτικό σκάφος και ποδήλατα θαλάσσης.
Εχει εκταση 97 τ.χλμ., ακτογραμμη 110 χλμ. και 1.113 κατοικους. Απεχει απο την Κω 23 και απο τη Ροδο 96 ναυτικα μιλια.
Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της. Νησί με πλούσια ιστορία, παράδοση, μοναδικές εικόνες με όμορφα άσπρα σπιτάκια και ασβεστωμένες αυλές με βοκαμβίλες, γραφικά ξωκλήσια, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές.
Η Χώρα, πρωτεύουσα και λιμάνι, είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά, βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Η Χώρα ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο. Στη κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, κτισμένο με τη παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια.
Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών, δημιουργούν ένα τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγίας Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αη-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών.
Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.
Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και το ‘Εξω νησί με μία αμμουδερή λωρίδα το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά. Καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.
Στο Έξω Νησί αξίζει να επισκεφθείτε τον Άγιο Ιωάννη και να θαυμάσετε τον καταρράκτη του καθώς επίσης και το Λιβάδι, στα νότια της πρωτεύουσας, με τη μεγάλη του παραλία. Στην περιοχή του Λιβαδιού, χαζέψτε την εύφορη κοιλάδα με τα οπωροφόρα δέντρα και τα πανέμορφα λουλούδια. Μια πολύχρωμη εικόνα που δένει υπέροχα με το παραθαλάσσιο τοπίο.
Στα νότια του Μέσα Νησιού, θα συναντήσετε τη Μαλτεζάνα ή Ανάληψη, θέρετρο με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Αστυπάλαια. Η Μαλτεζάνα πήρε την ονομασία της από τους Μαλτέζους πειρατές που είχαν ως ορμητήριό τους το νησί. Εδώ, το 1827, ο Γάλλος Bigot πυρπόλησε το πλοίο του για να μην αιχμαλωτιστεί. Στη βορειοανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη, στις όχθες τις οποίες είναι χτισμένο το Βαθύ. Από εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νέγρoυ ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.
Για ημερήσιες αποδράσεις υπάρχουν τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτι με όμορφη παραλία και Κουνούποι. Μακρύτερα τα Αδέλφια, η Σύρνα και τα Τριανήσια. Στα δυτικά τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα, Κατσαγρέλι και στα βόρεια οι Φώκιες.
Όσο για κείνους που φοβούνται τα φίδια να έχουν υπόψη τους πως η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν καθόλου φίδια γιατί είναι πέρασμα των πελαργών που τα … εξολοθρεύουν.
Νησί ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές γιατί προσφέρει άφθονο ψάρι, ηρεμία και δροσιά.
Πολιτιστικες εκδηλωσεις
Για ακόμη μια χρονιά, το Φεστιβάλ Αστυπάλαιας «Μαξούλια 2012» δίνει το στίγμα του με τη συμμετοχή και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυπάλαιας…
Ο πολιτισμός στην Αστυπάλαια δίνει και φέτος το καλοκαίρι το παρών του, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που εντάσσονται στο Φεστιβάλ Αστυπάλαιας. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το πανέμορφο νησί των δωδεκανήσων φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που απευθύνονται τόσο στον μόνιμο όσο και στον καλοκαιρινό πληθυσμό του νησιού που έχει αγκαλιάσει με μεγάλη θέρμη το Φεστιβάλ.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση κατέχει ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ενώ από πέρσι το καλοκαίρι συμμετέχει ενεργά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυπάλαιας με τα “Μαξούλια” του, μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική και εικαστικά, ενσωματωμένες όλες στην ιδέα της αυτοοργάνωσης, του εθελοντισμού και της ενίσχυσης ερασιτεχνικών και νεανικών πρωτοβουλιών.
Το Φεστιβαλ τελει υπο την αιγιδα του Δημου Αστυπαλαιας.
Σημείωμα του εθελοντή καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, Γιώργου Ανδρέου:
«Στην Αστυπάλαια συνεχίζουμε την προσπάθεια. Δώδεκα χρόνια σ’ ένα πανέμορφο νησί στη μέση του Αιγαίου, τιμούμε τον πολιτισμό του καλού Ελληνικού Τραγουδιού και συμμετέχουμε στον πανελλήνιο πολιτιστικό χάρτη με το Φεστιβάλ Αστυπάλαις, ένα θεσμό με πανελλήνια καταξίωση και αποδοχή. Απο το καλοκαίρι του 2011 συμπαραστάτης και συνεργάτης μας είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυπάλαιας με τα “Μαξούλια” του, μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική και εικαστικά, ενσωματωμένες όλες στην ιδέα της αυτοοργάνωσης, του εθελοντισμού και της ενίσχυσης ερασιτεχνικών και νεανικών πρωτοβουλιών. Η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος (2013) με εξαιρετικά αποτελέσματα – ο επισκέπτης της Αστυπάλαιας έχει να διαλέξει από μια σειρά συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εικαστικών δρώμενων, ώστε μαζί με τις διακοπές του να τραγουδήσει, να συγκινηθεί, να στοχαστεί. Αξίζει να αναφερθεί πως οι φετεινές εκδηλώσεις πολιτισμού στην Αστυπάλαια είναι αφιερωμένες στη μνήμη του εκλιπόντος δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη, ενός σημαντικού ανθρώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα, με έργο σημαντικό και πολυποίκιλο καθώς και πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες στον τομέα του Πολιτισμού».
Εικαστικες τεχνες
Κάθε καλοκαίρι, στο πανέμορφο περιβάλλον που προσφέρουν οι Ανεμόμυλοι στην πλατεία του νησιού, διοργανώνεται:
έκθεση βιβλίου
έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων
έκθεση ζωγραφικής
έκθεση φωτογραφίας
Ηθη και εθιμα
Πέρα της αναβίωσης όλων των τοπικών πανηγυριών, χαρακτηριστικός της διατήρησης των τοπικών εθίμων είναι και ο παραδοσιακός “αστυπαλίτικος” γάμος, ο οποίος ξεκινάει την ημέρα του “στρωσίματος του νυφικού κρεβατιού” όπου συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού αλλά και όλο το νησί περνάει από το σπίτι των μελλόνυμφων με δώρα, ξεροτήγανα, παστέλι και “ασημώνουν” το νυφικό κρεβάτι με χρήματα και ρύζι -για να “ριζώσει” το ζευγάρι- και διασκεδάζουν με φαγητό και ποτό ως το πρωί.
Το γλέντι ολοκληρώνεται την ημέρα του γάμου με τη συνοδεία του γαμπρού και της νύφης στην εκκλησιά από ντόπιους μουσικούς με βιολιά και λαούτα τραγουδώντας “παινέματα” για τους μελλόνυμφους στους σκοπούς της “τούρνας”, που είναι το παραδοσιακό αστυπαλίτικο τραγούδι.
Πανηγυρια και Γιορτες
Στις 2 Φεβρουαρίου, το πανηγύρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας το οποίο αποτελεί το χειμερινό ραντεβού των Αστυπαλαιωτών. Είναι ημέρα συνάντησης που γιορτάζεται με γλέντι, παραδοσιακούς χορούς, φαγητό και άφθονο κρασί. Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Πορταϊτισσα (τριήμερο 14-16 Αυγούστου). Το πρώτο βράδυ, παραμονή της Παναγίας, μετά τον εσπερινό, γίνεται γλέντι στον περίβολο της εκκλησίας. Ανήμερα, έξω από την εκκλησία, μαγειρεύουν συνήθως “λαμπριανό” (αρνί γεμιστό). Καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες και φίλοι του νησιού. Την επομένη, τα “κουκάνια” – διοργανωτές ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός- με αγώνες κολύμβησης, “γιαουρτοτάισμα” (με δεμένα μάτια ταΐζει ο ένας τον άλλον γιαούρτι) και “πετεινό” -δένουν έναν ψεύτικο πετεινό στην άκρη μιας ξύλινης κολόνας που έχουν αλείψει με γράσο. Ο συναγωνισμός έγκειται στο ποιος θα φτάσει πρώτος στον κόκορα, περπατώντας επάνω στο γράσο!
Στις 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας και των λειψάνων του οσίου Ανθίμου στη Χώρα με κατάληξη στο Δήμο και από εκεί στο σπίτι του “γιορταστή”, όπου γίνεται αγιασμός και στη συνέχεια γλέντι.
Στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται το πανηγύρι της Παναγιάς του Θωμά στο Βαθύ, όπου προσφέρεται φαγητό και κρασί. Ακολουθεί γλέντι με νησιώτικους χορούς. Τα πανηγύρια της Παναγιάς της Πουλαριανής στις 8 Σεπτεμβρίου και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.
Στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου και του Σωτήρα Χριστού στις 6 Αυγούστου προσφέρονται παραδοσιακά γλυκά και γίνεται μεγάλο γλέντι.
Παραδοσιακο Φαγητο
Δίπλες και ξεροτήγανα, ραντιστά (φακές με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και ξύδι)
Ντολμάδες (με αμπελόφυλλα, λάχανο ή κολοκυθοανθούς)
Κατσίκι γεμιστό με ρύζι, συκωταριά ψιλοκομμένη και μπαχαρικά (“λαμπριανός”)
Παραδοσιακες Συνταγες
1. Πουγγιά
Υλικά:
Για τη ζύμη:
½ κιλό αλεύρι, 3 κουτ. της σούπας λάδι, 1 κουτ. του γλυκού αλάτι, 1 αυγό, χυμό από ένα λεμόνι, λίγο νερό
Γέμιση αλμυρή:
Κοπανιστή, 1 αυγό, λίγο νερό, λίγο δυόσμο
Γέμιση γλυκιά:
Χλωρή, λίγο κανέλα, λίγο ζάχαρη, λίγο γάλα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε ένα μπωλ τα υλικά της ζύμης, από τα στερεά προς τα ρευστά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει αφράτη ζύμη (όχι πολύ σφιχτή). Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε στην συνέχεια πιέζοντας τα ώστε να γίνουν στρογγυλές πιτούλες.
Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στη μία πλευρά του κύκλου απλώνοντας την χωρίς αυτή να φτάσει στις άκριες. Κατόπιν διπλώνουμε την πιτούλα και πιέζουμε τις άκριες της ζύμης για να κλείσει και τσιμπάμε τη ζύμη στο ημικύκλιο της για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα φύγει η γέμιση εν’όσο θα τηγανίζεται.
Τις ρίχνουμε στο τηγάνι σε καυτό λάδι για να ψηθούν. Τις γυρνάμε και μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε τοποθετώντας τες σε αποροφητικό χαρτί.
Τέλος, χύνουμε λίγο αστυπαλίτικο μέλι
2. Κιτρινοκούλουρα
Υλικά:
10 κιλά αλεύρι, φρέσκια μαγιά (τόση ώστε ν’ αντιστοιχεί στα 10 κιλά αλεύρι), 1 ½ κιλό βούτηρο φυτίνη, 3 χλωρές, 2 λίτρα γάλα, 2 γραμμαρια ζαφορά (τριμμένη και διαλυμμένη στο γάλα), αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, ξεκινώντας από τα στερεά και λίγο-λίγο προσθέτουμε τα ρευστά.
Πλάθουμε κουλούρια κάνοντας μπαστουνάκια και τα ενώνουμε ώστε να γίνει κυκλάκι στο μέγεθος ενός πιάτου καφέ. Τα τοποθετούμε σε πετσέτες και περιμένουμε ν’ανέβει η ζύμη. Μόλις φουσκώσουν ψήνονται στο χτιστό φούρνο.
Αφού ψηθούν περιμένουμε να κρυώσουν. Πρέπει να ξαναμπούν στον φούρνο για να πάρουν τη μορφή παξιμαδιού, με τη διαφορά ότι ο φούρνος ο χτιστός έχει σβήσει. Η πυρά του κάρβουνου θα φρήζει το κιτρινοκούλουρο για αρκετές ώρες.
Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, παίρνουμε ένα απ΄αυτά το βάζουμε κοντά στο αυτί πιέζοντας το. Αν ο ήχος ικανοποιεί την αίσθηση του αφράτου σπασμένου παξιμαδιού, τότε το κιτρινοκούλουρο είναι έτοιμο. Μόλις κρυώσουν τοποθετούνται σε μεγάλους τενεκέδες και τους κλείνουμε αμέσως. Ετσι διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα.
Γαστρονομικα Παραδοσιακα Προϊοντα
Πουγκιά” (τυρόπιτα με κοπανιστή και μέλι)
Λαμπρόπιτες ( πίτα με αυγό ,χλωρή και ζαφορά που φυτρώνει στα βουνά της Αστυπάλαιας)
Κιτρονοκούλουρα (με χλωρή και ζαφορά), λαμπρόπιττες
Ξυαλίνα (τύπος γιαουρτιού)
Λαδοτύρι, μυζήθρα σε καλαθάκι, “Χλωρή” (τυρί)
Γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, σύκο, νεράντζι, περγαμόντο)
εκλεκτό μέλι του νησιού με εκπληκτική γεύση και άρωμα από θυμάρι
Δημαρχείο Αστυπάλαιας 22430 61408
Λιμεναρχείο Αστυπάλαιας 22430 61208
Αστυνομικό Τμήμα Αστυπάλαιας 22430 61206
Τουριστικές Πληροφορίες 22430 61412
Αεροδρόμιο Αστυπάλαιας 22430 61665
Olympic Air 21035 50500
Blue Star Ferries 21089 19800
Πρακτορείο Blue Star Ferries Αστυπάλαιας 22430 61224
Εμπορική Τράπεζα (κατάστημα Αστυπάλαιας) 22430 59890
Αγροτικό Ιατρείο 22430 61222
Φαρμακείο 22430 61444
Ταχυδρομείο 22430 61223
Τελωνείο 22430 61317